ZNATE LI DA JE MASLAČAK VEOMA LJEKOVIT? Ova biljka ‘briše’ bolove, uklanja bradavice…

maslacak-700

Ako već niste, vrijeme bi bilo da kušate ukusnu proljetnu salatu od mladog maslačka, koju stručnjaci preporučuju kao vrijedan zeleni dodatak proljetnoj prehrani, a osobito sve popularnijim smoothijima.

Osim salate, postoje i manje poznati ali vrlo korisni ljekoviti pripravci koji se mogu napraviti od ovog žarkožutog cvijeta, koje je dobro isprobati baš u proljeće.

Maslačak se nekada koristio za liječenje problema s jetrom i bolesti bubrega, žgaravice i upale slijepog crijeva.

Svi dijelovi ove biljke – od korijena do cvijeta su korisni. I koliko god je maslačak skromni vrtni korov, treba znati da je iznimno bogat vitaminima A, B, C i D, te mineralima što su željezo, kalij i cink.

Tonik za revitalizaciju

Maslačkov biljni ocat idealan je za salate, juhe, variva i umake, a pomiješan s vodom može se piti kao tonik za revitalizaciju.

Ulje maslačka

Cvijet maslačka jedna je od najkorisnijih biljaka za olakšavanje bolova u zglobovima i mišićima. Ulje maslačka treba nježno utrljati u područje bolnih mišića i zglobova. Jednostavno napunite staklenku svježe ubranim cvjetovima maslačka i prelijte ih osnovnim bademovim ili maslinovim uljem.

Napunite staklenku do vrha, zatvorite i ostavite na toplom mjestu dva tjedna, a potom dobiveno ulje procijedite u steriliziranu bocu i svakako označite. Čuvajte je u hladnjaku i koristite kad god vam mišići i zglobovi daju znak da im treba maslačkov tretman.

Tajna ljepljive smole

Maslačkov cvijet uklanja i bradavice. Vjerojatno ste primijetili da otkinuti list, stabljika ili cvijet luči bijelu ljepljivu smolu, koja je zapravo tajno oružje protiv bradavica. I baš taj sok treba direktno nanijeti na bradavicu, ponoviti to više puta dnevno i bradavice će za nekoliko dana posve nestati.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*