VJEROVALI ILI NE ZA OVU BILJKU KAŽU DA LIJEČI SVAKU BOLEST: Jedino ne može izliječiti smrt!

VJEROVALI ILI NE ZA OVU BILJKU KAŽU DA LIJEČI SVAKU BOLEST: Jedino ne može izliječiti smrt!

Crni kim (čorokot, čurekot, čurokot) je jedna jednoj od najranije kultiviranih biljaka u povijesti čovječanstva, a dokumenti koji govore o njegovoj ljekovitosti datiraju još od vremena faraona.

Sjeme crnog kima dobilo epitet svelijeka ili panaceje prvenstveno zahvaljujući islamskoj tradiciji.

Njegove zdravstvene efekte su koristili najveći iscjeljitelji poput Hipokrata ili Ibn Sine, ali i velike civilizacije poput Grka, Rimljanja i Arapa, a spomenut je i u mnogobrojnim religijskim spisima.

Crni kim u današnje vrijeme biva ponovo otkriven od strane moderne nauke, pa se samo u zadnjih 40-ak godina objavljuje oko 400 naučnih studija na temu crnog kima i njegovih aktivnih supstanci. Ove studije ukazuju na veoma veliki broj bolesti na koje crni kim djeluje povoljno u koje između ostalih spadaju: astma, alergije, hronični umor, autoimuna oboljenja poput reumatoidnog artritisa i psorijaze, povišene masnoće u krvi, šećerna bolest (dijabetes), hemoroidi, proširene vene, visok krvni pritisak, bakterijske, gljivičnei parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upale pluća, sinusa, oslabljen imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, gastritis, bolovi u stomaku prouzrokovani “nervoznim crijevima”, crijevne gljivice (kandida), nadutost, proljev, kolike, oboljenja jetre, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, tumori … itd itd. Izraženo je i povoljno djelovanje ulja crnog kima na kožu (hrani i njeguje kožu te pomaže pri regeneriraciji ostećenih ćelija), nokte čini sjajnijim i jačim, jača korijen kose i djelotvoran je protiv peruti, piše PortaNaturea.

Mnogi će ostati skeptični pri pogledu na ovaj pozamašan spisak bolesti na koje crni kim pozitivno djeluje. Vrlo je teško povjerovati da jedna biljka može uspješno djelovati na ovo sve. Pa se pitamo: „Kako je moguće da može djelovati kako na alergiju tako i na smanjenje masnoća, krvni pritisak i tumore?“ Odgovor leži u idealnom hemijskom sastavu njegovih sjemenki, koje sadrže preko 100 biološko-aktivnih supstanci koje se međusobno nadopunjuju i potpomažu u ljekovitom dejstvu što dovodi do jedne vrste funkcionalnog sinergizma (pojačanog dejstva).
U ove aktivne supstance spadaju između ostalih omega-3 nezasićene masne kiseline, vitamini B1, B2 i B6, vitamin C, vitamin E, nigellon, gorka tvar nigellin, timokinon, saponin melantanin, beta-sitosterin i mnoge druge.

Također treba uzeti u obzir da crni kim pomaže organizmu pri vraćanju ravnoteže u imuni sistem kao i besprijekornom funkcioniranju metaboličkih procesa. Iz tog razloga je redovno korištenje ulja crnog kima preporučljivo ne samo u akutnim i hroničnim stanjima, nego i kao svakodnevna preventiva, te predstavlja jedan veliki korak naprijed koji možete učiniti za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.

Izvor: Mojmagazin.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*