TRI MASKE ZA LICE NA BAZI MEDA: Ako imate problematičnu kožu, ovo može biti pravi spas!

TRI MASKE ZA LICE NA BAZI MEDA: Ako imate problematičnu kožu, ovo može biti pravi spas!

Med je jedna od najzdravijih namirnica u kojem se nalaze aminokiseline, minerali i vrijedne organske kiseline poznatije kao mravlja, jabučna, limunska, sirćetna i sukcinska.

Ne treba izostaviti ni elemente vitamina B kompleksa. Vitamini su njegov sastavni dio, a osim B vitamina tu su C vitamin i dragocena folna kiselina, posebno važna za sve trudnice i žene koje namjeravaju da ostanu trudne. Njegova čarobna moć djelovanja poznata je već vjekovima zbog čega opravdano drži prvo mjesto među dragocjenim sastojcima koje život znače.

Osim što se može konzumirati u kuhinji, njegovo djelovanje seže mnogo dalje od toga. Prilično je djelotvoran i pravi je saveznik kože za njen ljepši izgled. Zbog antibakterijskih i antiseptičkih svojstva, med je odličan u borbi protiv akni, bora i ostalih kožnih oboljenja.

Ako obratite pažnju, možete da primijetite da je med prisutan u velikom broju kupovnih maski za lice. Najbolje od svega što masku možete napraviti sami služeći se nekim od osnovnih namirnica koje već sigurno imate u kući. Briga o sebi nije luksuz i pristupačna je svakome. Upravo zato je dovoljno samo malo truda za prelijepu kožu.

Problematična koža može biti rezultat nepravilne ishrane i uopšteno lošeg načina života. Saveznik u borbi sa takvim tipom kože je maska koja je u potpunosti napravljena na prirodni način. Uzmite med, limun, zobene pahuljice i čarolija može da počne.

Tri recepta koje svako može da isproba:
• Iscijedite jedan limun i njegov sok pomiješajte sa medom i zobenim pahuljicama. Dobijenu smjesu dobro promiješajte i nanesite na lice. Nakon 10 minuta isperite. Ne samo što ste kožu učinili lepšom, već ste uradili i pravi piling.
• Med, banana i maslinovo ulje su dobitna kombinacija za suvu kožu. Uzmite tri kašičice meda i tri maslinovog ulja i pomiješajte s prethodno zgnječenom bananom. Stavite na lice i držite oko 30 minuta, pa isperite mlakom vodom.
• Takođe, prve znakove starenja možete otkloniti maskom od meda. Nije potrebno miješanje sa drugim namirnicama, dovoljno je uzeti čist med i staviti ga na lice. Potom je potrebno potpiti gazu u toploj vodi, iscijediti, a zatim staviti na lice kako bi se otvorile pore. Ostavite med 20 minuta i lagano ga uklonite toplom vodom, a potom hladnom kako bi zatvorili pore.

Izvor: Mojezdravlje.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*