Sedam vrsta povrća koje će vas čuvati od hladnoće

Pastrnjak

Tijelo u zimskim mjesecima treba dodatnu energiju iz hrane i puno vitamina. Na stolovima bi se stoga svakodnevno trebalo nalaziti sezonsko povrće koja nas istovremeno grije i opskrbljuje svim potrebnim zdravim tvarima. Izdvajamo nekoliko vrsta povrća za hladne zimske dane.

Crni korijen

Ovo slabo poznato povrće zbog svoje hranidbene i zdravstvene vrijednosti zaslužuje više pažnje u promicanju raznolike i zdrave prehrane. Crni korijen je lako probavljivo povrće koje se posebno preporučuje dijabetičarima jer ne povećava razinu šećera u krvi. Popularan je dodatak salatama, a može se iskoristiti i za juhe ili kao prilog (priprema se poput šparoga). Potrebno ga je oguliti i skuhati. Sadi se u ožujku ili travnju te je vrlo otporan na hladnoću.

Višegodišnja je biljka, ali se uzgaja kao jednogodišnja.

Korijen može biti dugačak 30 cm, promjera do 4 cm, valjkastog oblika s tupim vrhom. Rozeta se sastoji od lancetastog lišća, a stabljika visine 60 – 120 cm nosi cvatove s žutim cvijetovima. Plod je jednosjemeni ahenij štapičastog oblika. U 1 g može biti 70 do 100 sjemenki koje brzo gube klijavost.

Matovilac

Ubraja se među povrće s najmanje kalorija. Bogat je vitaminima C i E, beta karotenom, folnom kiselinom, željezom (više od špinata) i jodom. Jede se kao salata u koju je poželjno dodati kuhani grah ili kuhana jaja. Ima anti-stresni učinak.

Poriluk

Ima intenzivan okus zbog sumpornih spojeva koji ujedno imaju antibakterijsko djelovanje. Najčešće se koristi u pripremi variva i juha, a može se jesti i na salatu. U zelenom lišću ima više hranjivih tvari nego u stabljici. Poriluk je bogat vitaminima i prirodan je diuretik.

Pastrnjak

Korjenito povrće jakog i slatkastog okusa. Bogato vlaknima, kalijem i eteričnim uljima. Posebno fina je juha od pastrnjaka i pire, a od korijena se mogu pripremiti i zdrave pite. Može se jesti i sirov poput mrkve. Pomaže u mršavljenju.

Kelj

Sadrži vitamine A i C, bjelančevine, željezo, beta karoten, kalcij i fosfor. Najčešće se koristi za pripremu variva. Naziva se i “kraljem kalcija”, a preporučuje se osobama s visokim krvnim tlakom te problemima s crijevima i gihtom.

Celer

Aroma celera dolazi od eteričnih ulja koja imaju antibakterijsko djelovanje. Sadrži velike količine kalija, kalcija i B-vitamina. Smatra se ljekovitom biljkom zbog povoljnog djelovanja na mokraćni sustav i artritis te dezinficirajućeg svojstva.

Prokulice

Pripisuje im se preventivno djelovanje protiv raka. Povrće je bogato vlaknima i vitaminom C, pospješuje probavu i jača imunološki sustav dok istovremeno smanjuje razinu kolesterola.

Povezano:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*