RAK MOŽETE SPRIJEČITI! Ugledni doktori otkrili 4 pravila koja za čak 70 % smanjuju šansu da obolite

laboratorij-2

Pridržavanje samo četiri jednostavna životna pravila moglo bi drastično smanjiti vaš rizik obolijevanja od najčešćih vrsta karcinoma, otkriva novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu JAMA Oncology.

Dvojica znanstvenika s fakulteta za javno zdravstvo Sveučilišta Harvard otkrila su kako samo četiri faktora igraju najveću ulogu u podizanju rizika oboljenja od raka – pušenje, pijenje alkohola, tjelesna težina i tjelovježba, objavio je Jutarnji.hr.

– Rak je moguće spriječiti. Zapravo, većinu vrstu karcinoma moguće je spriječiti, a procjene su čak 80 do 90% za rakove povezane s pušenjem, rekao je Graham Colditz, profesor epidemiologije s Harvarda.

– Izazov je sada djelovati u skladu s time što znamo. Postoji jako duga povijest odgađanja od trenutka otkrića do pretvaranja znanja u praksu, kazao je Colditz.

Pregledom brojnih istraživanja o utjecaju životnog stila na rizik oboljevanja od raka, istraživači su ustanovili kako osobe koje ispunjavaju samo četiri kriterija imaju od 60 do 70% manje šanse dobiti rak od osoba koje ne ispunjavaju jedan od kriterija.

Prvi kriterij je pušenje, s kojim treba prestati u potpunosti. Drugi kriterij je uživanje alkohola, koje mora biti svedeno na minimum – ne više od jednog pića dnevno za žene, ili dva pića dnevno za muškarce. Tjelesna težina mora biti umjerena, ni prevelika ni premala – indeks tjelesne težine (BMI) trebao bi biti između 18,5 i 27,5. Zadnji kriterij je tjelovježba – osobe s niskim rizikom oboljevanja vježbale su umjerenim intenzitetom najmanje 150 minuta tjedno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*