PATLIDŽAN: Odličan izvor željeza, pospješuje mršavljenje, štiti mozak…

PATLIDŽAN: Odličan izvor željeza, pospješuje mršavljenje, štiti mozak...

Patlidžani se uzgajaju širom svijeta i smatraju se jednom od najzdravijih namirnica.

Patlidžan je poprilično lako uzgojiti jer se prilagođava gotovo svim klimatskim uslovima. Patlidžan je jedna od namirnica koja ne sadrži visok nivo pesticida pa njegove zdravstvene prednosti uistinu dolaze do izražaja.

Velika antioksidacijska svojstva

Patlidžan sadrži fitonutrijente koji mu daju prepoznatljivu ljubičastu boju. Patlidžan može smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i srčanog udara. Također može spriječiti oštećenja DNA i usporiti proces starenja.

Prevencija raka

Istraživanja su pokazala da patlidžan ima odlično antikancerogeno djelovanje. Jedno istraživanje je pokazalo da smanjuje dotok krvi i hranjivih tvari stanicama raka i na taj način značajno otežava njihovo širenje.

Zaštita mozga

Istraživanja provedena na laboratorijskim miševima pokazuju da patlidžan može zaštititi stanice mozga od štete koju uzrokuju slobodni radikali. Slobodni radikali mogu povećati rizik od nastanka kancerogenih stanica i poremećaja pamćenja.

Nizak glikemijski indeks

Patlidžan ima nizak glikemijski indeks. To znači da neće uzrokovati nagle promjene u nivou šećera u krvi. Patlidžan je odličan za svakodnevnu prehranu svih ljudi, a naročito dijabetičara jer može olakšati kontrolu nivoa šećera u krvi.

Pospješuje mršavljenje

Patlidžan sadrži jako malo kalorija i odličan je za gubitak kilograma. Odličan je izvor vlakana pa će ubrzati proces stvaranja osjećaja sitosti. Također, sačinjen je od velikog postotka vode, a to znači dobra hidratacija cijelog tijela.

Sadrži malo ugljikohidrata i masti

Patlidžan sadrži jako malo ugljikohidrata i masti. No zapamtite da dodavanjem ulja, sira ili jaja, patlidžan više nije niskokaloričan obrok. Ako želite izgubiti suvišne kilograme, svakako pripazite uz koje namirnice pripremate patlidžan.

Smanjuje hroničnu upalu u tijelu

S obzirom da sadrži moćne antioksidante, patlidžan će pomoći u smanjenju hronične upale u tijelu i ublažit će simptome bolesti kao što je artritis. Istraživanja su pokazala da hronična upala u tijelu može povećati rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka.

Snižava holesterol i krvni pritisak

Istraživanja provedena na laboratorijskim miševima su pokazala da sok od patlidžana značajno smanjuje holesterol. Također, pokazalo se da sok od patlidžana opušta arterije i na taj način smanjuje krvnni pritisak.

Odličan je izvor željeza

Željezo je važno za svaku tjelesnu funkciju, ali previše željeza može uzrokovati previsok nivo holesterola i oštećenja zglobova. Patlidžan će vašem tijelu osigurati onoliko željeza koliko mu uistinu i treba, bez ikakvog rizika od nastanka oštećenja tjelesnih funkcija.

Izvor: Mojmagazin.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*