NEVJEROVATNO: Muškarci po glasu mogu prepoznati kada je žena u "onim danima"!?

“Muči te PMS?” To je pitanje koje je većina žena barem jednom čula od svog partnera tijekom neke burne rasprave. Proizlazi da neki muškaraci uistinu mogu reći kad im partnerica ima “one dane u mjesecu” i to ne samo zbog njenog neuravnoteženog ponašanja.
U studiji objavljenoj krajem prošle godine u mrežnom izdanju časopisa Ethology, psiholozi Nathan Pipitone s Državnog sveučilišta Adams i Gordon Gallup sa Sveučilišta u Albanyju zamolili su tri grupe muškaraca da slušaju snimljene glasove deset žena koje su brojale od jedan do pet. Svaka žena snimljena je četiri puta tijekom njenog punog menstrualnog ciklusa. (Za one koji nisu upoznati sa ženinim reproduktivnim ciklusom, žena je najplodnija za vrijeme ovulacije kad njeni jajnici otpuštaju jajašce, a najmanje je plodna za vrijeme menstruacije kad se izbacuje neoplođeno jajašce i sluznica maternice).
NAKON ŠTO JE PRVA GRUPA muškaraca preslušala sve četiri snimke svake žene, slučajnim redoslijedom, upitani su da pokušaju pogoditi koji su glasovi snimljeni u vrijeme ženine menstruacije. Muškarci su imali realnu vjerojatnost jedan prema četiri za točan pogodak, a zapravo su pogodili u 35% slučajeva, što predstavlja značajnu razliku, kažu znanstvenici.
2008. Pipitone i Gallup dokazali su da su glasovi žena koje ovuliraju muškarcima privlačniji od glasova žena snimljenih za vrijeme nekog drugog perioda u ciklusu. U novoj studiji, za drugu grupu, istraživači su jednu snimku snimljenu za vrijeme ovulacije zamijenili onom snimljenom za vrijeme manje plodnih dana. To nije omelo ispitanike da i dalje stopom od 34% prepoznaju glas koji je snimljen za vrijeme menstruacije.
Treći eksperiment pružio je možda najviše informacija; novoj grupi ispitanika nije uopće rečeno da istraživanje ima veze s menstrualnim ciklusom. Umjesto toga upitani su da odaberu glas koji im je najmanje privlačan. Odabrali su glas snimljen za vrijeme menstrualnog ciklusa u postotku koji nam govori da se to nije moglo dogoditi slučajno – 34%.
Zapravo, prema izračunima istraživača, sve tri grupe muškaraca izdvojile su glasove žena snimljene za vrijeme menstruacije znatno češće od svih ostalih glasova.
ŠTO JE, dakle, to u ženskim glasovima što odaje njihov reproduktivni status? Muškarci iz prve grupe koji su ispravno prepoznali menstrualne snimke izjavili su da su pri prepoznavanju obratili pozornost na raspoloženje (loše – dobro), kvalitetu (oštar – blag), jakost (nizak – visok) i brzinu (spor – brz) ženskog glasa. Kad su druge dvije grupe upitane da glasovima pridodaju jednu od ovih karakteristika, menstrualne glasove opisali su kao glasove lošijeg raspoloženja, niže kvalitete i visine. “Muškarci su odabrali menstrualni glas kao onaj koji im je najmanje privlačan”, objašnjava Pipitone.
Već postoje dokazi (prema istraživanjima iz 2007) da muškarci podsvjesno određuju u kojoj je fazi ciklusa žena – erotske plesačice zarade 80% više novca u periodu ovulacije u usporedbi s menstrualnim periodom. Nova studija prva predstavlja način na koji muškarci vrše svoj odabir.
PODSVJESNA (a često i svjesna) averzija prema menstruaciji ima smisla s evolucijskog gledišta. Otkad je muškarac poželio prenijeti svoje gene, odabir ženke koja je najbliže periodu ovulacije bio je najbolji odabir. S vremenom se sposobnost muškarca da analizira ženski menstrualni ciklus pokazala plodnom – muškarci s boljim opažanjem imali su veću reprodukciju.
Pipitone kaže da je ova prilagodba primjer reproduktivne utrke u naoružanju poznate kao seksualna antagonistička koevolucija -fenomen poznat kod svih vrsta živih bića, od ljudi do račića. Mužjaci pokazuju veći interes za žene kad su one plodne pa ima smisla što ženke kod ljudske vrste, koje trebaju veliku pomoć pri podizanju svojih potpuno bespomoćnih potomaka, skrivaju svoj plodni status. (Ženke čimpanze, naprotiv, u stanju su odglumiti lažan plodni status pri čemu izlažu svoje predimenzionirane genitalije). Mužjaci ljudske vrste zauzvrat su razvili sposobnost suptilnijeg otkrivanja znakova plodnosti, poput onih koje odaje ženski glas.
NA PROMJENE ŽENSKOG GLASA utjecaj vrše hormoni. “Vokalna produkcija usko je vezana za našu biologiju. Stanice iz vagine i grkljana vrlo su slične i imaju slične receptore hormona. Rezultat toga jest taj da zvuk glasa sadrži iznenađujuću količinu reproduktivno relevantnih informacija”, objašnjavaju Pipitone i Gallup. Očigledan primjer: kad čujemo neku osobu preko telefona, možemo odrediti spol i dob. No istraživači su pokazali i da se samo slušanjem glasa mogu otkriti i druge osobine kao što su facijalni izgled, tip tijela, fizička snaga pa čak i seksualno ponašanje.
Najzanimljiviji rezultat testa je činjenica da muškarci odabiru menstrualni glas u 35% slučajeva, što znači da su neki muškarci bolji u prepoznavanju ženinih reproduktivnih ciklusa. Pipitone i Gallup planiraju još dodatnih istraživanja.
Izvor: znanost.geek.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*