MOĆAN ZAČIN: Jeste li znali da crni papar (biber) smanjuje želju za cigaretama?

Papar / biber
Zeleni papar ili zeleni biber, isto kao i crni i bijeli su sigurno najpopularniji začini danas, koji se vrlo rado upotrebljavaju u kulinarstvu i imaju gotovo hiljadu godina dugu tradiciju. Papar začin je bio toliko dragocjen u prošlosti da su ga jedno vrijeme drevni trgovci koristili kao platežno sredstvo umjesto novca.
Za njegovo dobijanje se koriste suhi plodovi crnog, zelenog ili bijelog papara, a njihova boja zavisi od vremena berbe. U narodnoj medicini papar kao lijek se preporučuje zato što blagotvorno djeluje kod sljedećih stanja i tegoba: povišena tjelesna temperatura, upala grla, mučnina, vrtoglavica, otežano mokrenje, reume i artritisa.
Udisanje pare od crnog papara može vam pomoći čak i za lakše ostavljanje cigareta. Ovo su utvrdile mnogobrojne naučne studije. Papar začin uspješno smiruje nervozu, ublažava stres i nesanicu, poboljšava koncentraciju i pamćenje, jača nerve.
Različite vrste papara zapravo su uslovljene vremenom berbe i prerade. Iako postoji oko 2.000 vrsta ovog začina, u radnjama su uglavnom zastupljene četiri: crni, bijeli, crveni i zeleni papar. Bijeli i crni papar potiču od iste biljke. Crni se uobičajeno bere još nezreo ili neposredno pred zrenje, suši se na suncu dok ne postane crn i tvrd. Za dobijanje bijelog papara beru se zrele bobice, koje se kvase da bi mogla da se skine opna ,pa se tek onda suše. Zeleni se dobija branjem zrna prije zrenja. Potapa se u slanu vodu, pa se suši na visokim temperaturama ili zamrzne da bi sačuvao boju. Crveni papar potpuno je zreo, neoguljeni plod. Da bi očuvao boju, prerađuje se kao i zeleni.
Najbolje je da se papar samelje sa malim ručnim mlinovima, jer mu oni u potpunosti čuvaju aromu. Najaromatičniji od njih je zeleni papar, dok je najljući crni, koji je ujedno najzastupljeniji u našoj kuhinji.
PAPAR KAO LIJEK
Najvažniji sastojci jesu eterična ulja papara: phelandren, sesquiterpen i caryopylen – zastupljena su od 1 do 2,5%, alkaloid piperin do 10%, zatim skrob, smole i malo masnog ulja. Crni i zeleni papar podstiču stvaranje probavnih enzima u gušteraci, što olakšava varenje, poboljšava cirkulaciju, blagotovorno djeluje na impotenciju i frigidnost, ublažava reumatske i artritične bolove, kao i grčeve u mišićima.
Ulje crnog papara može da se upotrebi spolja kod bolova u zglobovima, ali je i podjednako dobro za liječenje akni, zatezanje kože i problema sa narandžinom korom – celulitom.
Zeleni papar podstiče naš organizam da bolje apsorbuje Vitamin B – beta karoten i ostale hranljive materije. U svom sastavu ima fitohemikalije čije je djelovanje antiksidansno te je dobar borac protiv slobodnih radikala, pa pomaže u prevenciji. Ne dozvoljava dugotrajno zadržavanje vode u organizmu i to tako što postiče naš organizam na znojenje kao i na redovno pražnjenje bešike.
ZELENI PAPAR ZA MRŠAVLJENJE
Najnovija istraživanja dokazala su da zeleni papar skida kilograme i pomaže na putu do vitkosti i tankog struka. Izlučivanje želudačnih sokova i enzima ubrzava varenje hrane. Međutim, najvažnije je lučenje hidrohlorilne kiseline u želucu, koja razgrađuje masti. Zeleni papar djeluje najjače od svih ostalih, jer u njemu se nalazi puno eteričnih ulja koja uspješno tope dubinske masnoće, pa je zbog toga sve češći sastojak preparata za uklanjanje celulita. Kada mu se uz ovo još pridodaju i snažna antioksidativna i protivupalna svojstva, kao i držanje holesterola pod kontrolom, nameće se zaključak da je papar začin prosto neizostavan na svakodnevnom jelovniku.
Važna napomena: Najvažnije je da se papar samelje ručno neposredno prije svake upotrebe, da bi došlo do željenog efekta. Obratite pažnju šta i gdje kupujete, jer zrno papara može biti različitog kvaliteta, vi uvijek birajte ona teža, krupnija sa što pravilnijim oblikom.
PAPAR I ZDRAVLJE – RECEPTI
Ukoliko imate probleme sa otežanim varenjem isprobajte sljedeći recept:
* Preliti 3 grama plodova papara sa 1,5 dl proključale vode, dodati malo mente radi ukusa, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 tak minuta.
* Procijedite i pijte napitak dva do tri puta dnevno.
Bijeli papar pomaže bolje iskašljavanje
* U čajnu kašičicu prirodnog meda od bagrema dodati prstohvat bijelog papara i jesti ga 2-3 puta dnevno u naredna četiri dana.
* Ovo razrjeđuje i najgušči sekret i olakšava iskašljavanje.
Ulje crnog papara protiv reumatskih tegoba
* Eterično ulje crnog papara naneseno spolja, ublažava artritične bolove.
* Utrljajte ulje na bolna mjesta dva do tri puta dnevno.
VAŽNO UPOZORENJE: Kada su u pitanju bijeli, crveni, crni i zeleni papar, koliko god da ih volite i cijenite, vodite računa da ne pretjerate sa njihovom konzumacijom. Ovo se naročito odnosi na osobe koje boluju od gastritisa, čira na želucu ili imaju problema sa hemoroidima vama je najbolje da ga potpuno izbjegavate i opšta preporuka je slabo začinjena,blaga i ph neutralna alkalna hrana…
Izvor: Mojmagazin.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*