Deset prirodnih antibiotika kojima su se liječili naši stari

med-cesnjak

Antibiotici su u suvremenu medicinu došli poslije 1940., iako je Alexander Fleming 1928. godine došao do revolucionarnog otkrića – utvrdio je da penicilin ubija stafilokokne bakterije. No, i prije antibiotika naši stari su više nego uspješno koristili prirodne antibiotike. Sada ih medicina napokon ponovno priznaje i uvodi sve više u širu primjenu.

Razlog leži i u činjenici da pretjerano korištenje antibiotika dovodi do toga da su ljudi sve neotporniji, a bakterije sve jače.

1. Ekstrakt sjemena grejpa

Posljednja istraživanja navode da se sjeme ove biljke može koristiti u borbi protiv 800 vrsta virusa i bakterija.

2. Echinacea

Ova biljka je zaista pravi antibakterijski i antivirusni lijek. No, prije uzimanja posavjetujte se s iskusnim fitoterapeutom koji će vam preporučiti u kojem je obliku trebate uzimati. Naime, na tržištu ima dosta proizvoda koji sadrže jako malo ili ništa aktivnih sastojaka.

3. Svježi i kiseli kupus

Osim što je prepun C vitamina, jako pomaže probavi, te razmnožavanju dobrih bakterija. Većina našeg imuniteta se nalazi u crijevima pa onda ne čudi zbog čega je ova namirnica na vrhu liste. Ali kupus kupujte samo od provjerenih proizvođača. Naime, navodi se da može na listovima sadržavati više vrsta štetnih pesticida.

4. Origano i ulje od origana

Odlično je za borbu protiv infekcija, a napose upornih gljivica i parazita u crijevima. Dodajte ga jajima, mesnim jelima.

5. Ekstra djevičansko kokosovo ulje

Premalo je prostora s kojim bi mogli opisati benefite ovog ulja. Osim što nas brani od bakterija i virusa, odlično je i za kontrolu kolesterola, bolji rad hormona…

6. Prirodni jabučni ocat

Ima odlična antibiotska i antiseptička svojstva. Pokreće organizam. No, kupujte ga samo od provjerenih proizvođača.

7. Fermentirana hrana

Nepasterizirani kupus, kiseli krastavci iz domaće radinosti, kefir, probiotički jogurti. Sve to obnavlja našu crijevnu floru, štiti nas od raka i drži naše tijelo sposobnim da se bori s infekcijama.

8. Bijeli luk (čeršnjak)

Čim osjetite da vam dolazi gripa ili prehlada, uzmite svježeg luka (može i onaj u tabletama) i na vrijeme ‘presijecite’ bolest.

9. Med

Svako jutro uzmite žlicu meda. Stručnjaci su utvrdili da novozelandski Manuka med ima najjača svojstva u borbi protiv bolesti.

10. Kurkuma

Odlična u borbi protiv virusa i bakterija. Može se konzumirati svakodnevno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*