5 SNAŽNIH PRIRODNIH ANTIBIOTIKA koje sigurno imate u svojoj kuhinji

5 SNAŽNIH PRIRODNIH ANTIBIOTIKA koje sigurno imate u svojoj kuhinji

Poznato je već da su antibiotici uz napredak medicine dostigli to da su zapravo kemijskog spoja nekoliko prirodnih tvari. Tako primjerice, aspirin sadržava luk u svojemu sastavu.

Na kutijama i uputama stoji da se uvijek treba posavjetovati s liječnikom. Ali zašto, na primjer, kada vas usred noći probudi neki jak bol ne biste posegli za prirodnim antibiotikom kojeg sigurno imate u svojoj kuhinji.

Kadulja
“Zašto da umre čovjek kojemu u vrtu raste kadulja?”, Pitao se Hipokrat imajući na umu biljku koja se već tisućama godina koristila kao antibiotik. Kadulja je posebno dobra za grlo, respiratorne infekcije, kao i infekcije u ustima. Također je korisna za želučane infekcije i probleme u crijevima. Kadulja pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripe. Arapi su vjerovali da je kadulja ključ za dug život. Znanstveno je dokazano da ona ima umjerena, ali opsežna antibakterijska i antivirusna svojstva, a danas se redovito koristi i prilikom proizvodnje nekoliko modernih lijekova.

Med
Med se u svojoj sirovoj formi koristio kao antibakterijsko sredstvo (antibiotik) mnogo prije nego što su razvijeni sintetički antibiotici, u kulturama diljem svijeta, za razne rane i bolesti.
Danas je i znanstveno dokazano da ovaj slatki lijek ima antibakterijska svojstva, da može djelotvorno izliječiti osip na koži, opekline i ogrebotine, čistiti zube i usta od bakterija te zaustaviti krvarenje desni, a djelotvoran je i u liječenju čireva i plikova.
Prilikom tretiranja rana ili upala ovim prirodnim antibiotikom, vrlo je važno odabrati pravi med. Tamniji med ima bolju antibakterijsku moć – i on mora biti u svojoj sirovoj formi, točnije, ne smije biti pasteriziran.

Cimet
U jednoj studiji koju je provela skupina kirurga, otkriveno je da cimet može ubiti većinu bakterija koje se nalaze u bolnicama, dok je u drugoj studiji otkriveno da cimet može ubiti i bakterije otporne na standardne antibiotike, a u trećoj, je otkriveno da je cimet smrtni neprijatelj opake bakterije Escherichia coli.

Češnjak
U vrijeme faraona, kada je Egipat bio na vrhuncu svoje moći, češnjak se davao radnicima i robovima koji su gradili velike piramide, kako bi se povećala njihova izdržljivost, snaga i najvažnije – da bi se zaštitili od bolesti.
Luk dokazano liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti, a jedan od snažnih aktivnih sastojaka u njemu se zove Alicin – spoj koji pokazuje antibakterijska i anti-gljivična svojstva, a koji u samom luku igra ulogu obrambenog mehanizma protiv napada štetnika. Znanstvenici su dokazali da Alicin uništava mnoge bakterije, među njima i neke od najopakijih, često otpornih na standardne antibiotike.
Luk učinkovito liječi zubobolju (dovoljno je isjeckati luk i staviti na bolan zub), kašalj, bol u grlu, kao i mnoge druge bolesti ili upale.

Klinčić
Čak i danas, stomatolozi koriste ulje klinčića kao oralni antiseptik i za dezinfekciju korijenskih kanala (jako poznati miris koji se može osjetiti u skoro svakoj stomatološkoj ordinaciji). Eugenol, koji se nalazi u velikim količinama u karanfilićima, važi kao primarni antimikrobni spoj ove biljke koji su dokumentirali mnogi znanstvenici diljem svijeta. Ako želite ublažite zubobolju, dovoljno je da nekoliko minuta žvačete klinčić i bol može potpuno prestati u roku od dva sata. Ipak, klinčić je najučinkovitiji kada se od njega napravi ulje.

Origano
Postoji više od 40 vrsta origana, u kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare, ali najljekovitijom vrstom se smatra ulje Origanum Minutiflorum, koje sadrži i do 90% aktivnog ljekovitog sastojka karvakrola.
Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva, a u Srednjem vijeku postalo je popularno u Europi, u kojoj se koristilo za liječenje infekcija.

Izvor: Pixelizam.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*